Skal du beholde dine visdomstænder?

Det er langt fra alle, som udvikler visdomstænder. Dog vil en stor andel af dem, som får visdomstænder få hevet dem ud af tandlægen. Dette skyldes, at visdomstænder kan være årsag til mange tandproblemer. I denne artikel vil vi, med kyndig vejledning fra en anerkendt tandlægeklinik placeret nær Frederikssund, tale mere om, hvornår man bør få sine visdomstænder fjernet. De fleste vil opleve, at der visdomstænder kommer frem, når de bliver omkring 20 år gamle. Man kan højst få 4 visdomstænder – 2 i overmunden og 2 i undermunden. Inden vi fortæller om de problemer, der kan opstå med visdomstænder, vil vi dog først fortælle, hvorfor vi mennesker overhovedet får visdomstænder.

fjernelse af visdomstænder

Hvorfor visdomstænder?
Visdomstænder formodes at være et levn fra fortiden, hvor vi, sammenlignet med idag, sled vores tænder i langt højere grad. Det var derfor nyttigt at få nye tænder, når man blev ældre. Derudover skal det påpeges, at menneskers kæber med tiden er blevet mindre og mindre, hvorfor de fleste af os ikke har plads til vores visdomstænder. Man mener desuden, at tænderne har fået navnet “Visdomstænder”, fordi man først får tænderne, når man er blevet voksen og vis.

Hvorfor får man fjernet visdomstænder?
Der er rigtig mange, som ender med at få fjernet deres visdomstænder, hvilket der findes flere forskellige årsager til. En af de hyppigste årsager er, som nævnt ovenfor, at folk simpelthen ikke har plads til de nye tænder. Det kan eksempelvis medføre, at visdomstænderne ikke vokser ud der, hvor de bør sidde. Derudover kan det også medføre, at man får skæve tænder, fordi visdomstænderne presser på de eksisterende tænder, som således rykker sig.

Der er også mange, som udvikler deres visdomstænder, selvom de dog aldrig vokser frem. Dette er ikke nødvendigvis et problem. Dog er det vigtigt, at tandlægen jævnligt tager røntgenbilleder, for herved at holde øje med, om visdomstænderne ligger og generer kæben.

Selvom man har plads til sine visdomstænder, kan det stadig være nødvendigt at få dem trukket ud. Dette er eksempelvis tilfældet, hvis de sidder så langt tilbage, at man ikke har mulighed for at holde dem rene. Hvis ikke man kan nå tænderne med tandbørsten, kan det medføre huller i tænderne eller udvikling af paradentose. Også i disse tilfælde, vil tandlægen anbefale, at visdomstænderne bliver trykket ud.

Hvordan fjernes visdomstænder?
I tilfælde af at visdomstanden er vokset helt frem, vil tandlægen have mulighed for at hive tanden ud på helt normal vis. Dette foregår under lokalbedøvelse, hvorfor det kan ske forholdsvist smertefrit. Hvis tanden derimod kun er vokset delvist frem, eller hvis den ligger gemt i kæben, vil det være nødvendigt at fjerne tanden ved brug af tandkirurgi. Hvis ikke man kan finde en tandlæge, som er specialiseret inden for dette, bør man bede sin lokale tandlægen om en henvisning til en professionel tandkirurgi. Heldigvis findes der mange tandlæger rundt om i landet, som har de rette evner. Det betyder med andre ord, at hvad end du skal finde en dygtig tandlæge tæt ved Jyllinge, Farum eller et andet sted i landet, vil der være god mulighed for at finde den helt rigtige tandlæge. For det meste vil det fremgå på tandlægernes hjemmeside, hvorvidt de tilbyder tandkirurgi. Ellers anbefales det, at man spørger sin lokale tandlæge, om de kender en tandlæge tæt ved, som har den rette erfaring.

Smilklinikken
Strandgade 24
3300 Frederiksværk
Tlf: 47720370

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *