Gode råd mod isninger i tænderne

Tænder

Isninger i tænderne kan være både smertefulde og irriterende. Det er heldigvis muligt at få en tandlæge til at undersøge problemet, så årsagen til isningerne kan findes. Man kan også selv være opmærksom på spisevaner og drikkevaner, så de tilpasses efter isningerne. Det er i den sammenhæng oplagt at forklare symptomerne og årsagerne, så der efterfølgende kan gives gode råd om behandlingsmulighederne for isninger.

Symptomer på isninger i tænderne

Isninger i tænderne kan også beskrives som overfølsomme tænder. Med overfølsomme tænder opleves små og smertefulde jag i tænderne under indtag af forskellige fødevarer. Det drejer sig for det meste om kolde og varme ting samt søde og syrlige ting. Temperaturforskellene og et højt indhold af sukker og syre påvirker tænderne, hvis tandens overflade er blottet.

Årsager til isninger i tænderne

Tandens overflade bliver blottet, hvis emaljen er slidt væk. Hvis emaljen først er slidt væk, så bliver tandens andet hårde lag, dentinen, blotlagt, og det skaber isninger ind til tandens nerve. Der er forskellige årsager til, at dentinen er blevet blottet.

  1. De typiske årsager omhandler skader på emaljen, som er blevet ætset på grund af indtag af fødevarer med højt indhold af sukker eller syre. Emaljen kan også være blevet skadet på grund af forkert børsteteknik og en tandbørste med hårde børstehår.
  2. Følsomme tandhalse er også blandt de typiske årsager til isningerne. Tandhalsen bliver følsom, hvis tandkødet blotter tandens hals. På den måde bliver den blottede tand overfølsom for blandt andet variationer i temperaturen.
  3. Knækkede tænder kan også medføre isninger i tænderne. Med en knækket tand er tandens nerve blottet samtidigt med, at der kan være revner i tanden, som medfører yderligere smerte.

Behandlingsmuligheder

Der er flere behandlingsmuligheder, som kan udføres hjemmefra. Nogle af behandlingsmetoderne kræver dog en tandlæge.

  1. For at undgå at skade emaljen under tandbørstning er det vigtigt at børste skånsomt ved brug af en tandbørste med blødt børstehoved. Det anbefales også at mindske indtaget af fødevarer, som skader tænderne – for eksempel sodavand.
  2. Det er muligt selv at forebygge følsomme tandhalse ved at benytte tandpasta, som egner sig til problemet. Der findes tandpasta med et forhøjet flourindhold og et mindre indhold af slibemiddel, så tænderne får en mere skånsom tandbørstning.
  3. Knækkede tænder bør behandles hurtigst muligt hos en erfaren tandlæge på eksempelvis Nørre Farimagsgade for at stoppe problemet. Tandlægen vil tilpasse den specifikke behandling efter problemets omfang. Det kan blandt andet bestå af plastfyldning af revner, påsætning af krone eller i værste tilfælde en rodbehandling.

Tandlægen bør altid kontaktes, hvis der opleves isningerne i tænderne. En tandlæge vil kunne udrede årsagen til problemet, hvorefter både tandlægen og patienten selv har mulighed for at forebygge ekstra mod problemet. Der bør kontaktes en centralt placeret tandlæge ved Nørreport eller en anden lettilgængelig station, så problemet hurtigt kan opklares og behandles.

Tandlægerne Rømersgade
Rømersgade 3, st
1362 København K
Tlf: 33 33 89 90

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *